Numeroase colegii si universitati prestigioase, chiar si NASA, au efectuat studii asupra proprietatilor purificatoare a plantelor de interior. Studiile lor au confirmat un lucru cunoscut; nu numai ca plantele transforma monoxidul de carbon in oxigen, dar pot filtra si toxinele organice sau compusii organici volatili (COV).Intotdeauna poti imbunatati calitatea aerului din spatiul casei. Ai putea curata sau schimba gurile de aerisire, ai putea chiar sa achizitionezi un nou sistem de ventilatie. Un mic ecosistem de plante va contribui enorm la reanimarea si improspatarea oricarui spatiu locuit.

Aduc instant si fara efort o frumusete naturala sau avantaje vizuale organice. Cu toate ca este nevoie sa te documentezi despre cum trebuie sa le ingrijesti si sa le plantezi corect, merita sa ai grija de ele, la fel cum merita sa faci curatenia de primavara sau sa ingrijesti un animal de casa. Te invata sa fii responsabil si sa apreciezi lucrurile fragile, dar generoase.

Pe langa fotosinteza, plantele mai indeplinesc un proces numit fitoremediere. Este un proces prin care plantele absorb fumul nociv si alti compusi organici volatili, astfel curatand apa, pamantul si aerul dimprejur prin intermediul porilor din frunze si prin radacini.

Este fascinant cum plantele pot trai si ramane verzi chiar si in aerul poluat, atata timp cat primesc aer, lumina solara si ceva ploaie. Plantele curata benzenul, formaldehida, etilenglicolul, diclormetanul, xilenul, toulenul si multe altele.

Acesti compusi pun sanatatea omului in pericol, fiind carcinogeni. Gradul de sanatate al celulelor, imunitatea, sistemul respirator si cel nervos pot fi afectate cand ne expunem contant la aceste chimicale.

Majoritatea plantelor cu frunze elimina compusii organici volatili, dar aceste plante de interior fac o treaba si mai buna, reducand nivelurile de chimicale cu pana la 85% in doar 24 de ore.

Unele dintre acestea pot fi ferigi regale japoneze, plante paianjen, ferigi sabie, Hemigraphis exotica, iedera, areca, iedera dracului, aloe vera, limba soacrei, iarba Sfantului Ioan, aglaonema, eucaliptul, crizantema, violetele africane si crinul pacii.

Multe dintre aceste plante elimina benzenul si formaldehida din aer, dar filodendronul este cel mai bun pentru distrugerea formaldehidei din aer, in timp ce florile precum crizantemele reusesc foarte bine sa descompuna benzenul. Planta paianjen reuseste foarte bine sa reduca monoxidul de carbon si oxidul de azot din incaperi.

Toate aceste plante arata foarte bine intr-o casa, indiferent daca este incarcata cu decoratiuni sau minimalista.

2 thoughts on “Plantele de interior si capacitatile lor de purificare a aerului

  1. Ma bucur ca am dat peste acest articol pe Pixio.ro pentru ca mi-a deschis ochii cu privire la importanta protejarii mediului in care traim. Sunt impresionat de felul in care autorul a subliniat consecintele negative ale poluarii si cum putem contribui cu totii la reducerea acestora prin actiuni simple, dar eficiente.

  2. Articolul de pe Pixio.ro este foarte interesant si informativ. Am aflat multe lucruri noi despre subiectul abordat si apreciez modul in care autorul a prezentat informatiile. Este important sa constientizam impactul pe care il au alegerile noastre asupra mediului inconjurator si sa incercam sa adoptam practici mai sustenabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *