In orice gospodarie este nevoie de apa zi de zi. Vrei sa uzi gradina sau sa speli vasele, poate vrei sa faci un dus. In toate aceste scenarii va trebui sa ai la dispozitie o cantitate suficienta de apa pentru a putea sa iti desfasori toate treburile din casa si din afara ei.
Daca nu stii cum sa alegi un hidrofor potrivit nevoilor tale, acest articol iti va fi de un real ajutor.
Sunt multe zone care nu beneficiaza de infrastructura necesara pentru a putea avea apa la discretie oricand, asa cum se intampla la bloc, la oras.
Nu exista racordare la o retea publica de distributie a apei, asta este problema principala. Lipsa apei poate fi rezolvata foarte usor prin instalarea unui hidrofor.
Hidroforul este un dispozitiv modern care trage apa din puturi, conducte, pentru a alimenta fie locuinte, gospodarii, fie instalatii de irigatii.
Functionarea sa este foarte simpla: motorul pompeaza apa, apa ajunge in gaurile de evacuare si de acolo unde este nevoie de ea in interiorul gospodariilor sau in afara lor.
Este reglata presiunea mereu cat timp functioneaza hidroforul, distributia lichidului este mereu cu o presiune constanta.
Toate componentele care intra in contact cu apa rezista bine la coroziune, nu este foarte zgomotos, daca are si functie de autoamorsare nu esti nevoit sa ai mereu incarcarea cu apa.
Rezistenta pe termen lung este foarte mare mai ales ca are porniri si opriri putine, uzura este minima.
Se evita socurile de presiune, montarea este rapida, utilizarea este foarte simpla, practic hidroforul face toata treaba, trebuie doar sa ii dai drumul si sa uiti de el.
Tipurile de hidrofor si cea mai buna optiune pentru tine
Alegerea unui tip de hidrofor pentru casa ta nu va fi una foarte simpla. Inainte de orice trebuie sa te documentezi, sa compari hidrofoarele de pe piata, sa te sfatuiesti cu un specialist daca nu ai suficiente cunostinte in domeniu sau sa citesti ghidul celor de la Dolinex.ro de aici.
Nu te grabi sa cumperi un hidrofor pana nu ai stabilit clar ce vei face cu el si ce acces ai la sursele de apa din zona ta.
Dupa ce ai strans suficient de multe informatii despre hidrofoarele care te-ar interesa si ai si detalii tehnice poti trece la etapa urmatoare, alegerea tipului de hidrofor care se potriveste nevoilor tale, locuintei tale.
In functie de amplasare avem trei tipuri de hidrofoare, cele de suprafata, cele cu ejector si cele submersibile.
Daca te gandesti sa cumperi primul tip, cel de suprafata, trebuie sa ai sursa de apa la cel mult 9 m adancime. Motoarele acestor hidrofoare sunt puternice, ai presiune buna mereu, consumul de energie electrica este redus, preturile sunt mai mici fata de celelalte tipuri.
De ce sunt denumite „de suprafata”? Pentru ca pompele se instaleaza la suprafata, se pot cupla cu un hidrofor fara rezervor, pot sa fie si fara ejector.
Tipul de hidrofor cu ejector este bun daca poti sa scoti apa de la adancimi de peste 9 m, daca sursa de apa este ceva mai adanca, insa nu depaseste 25 m.
Pompele sunt montate tot la suprafata, apa din put va avea un ejector in ea, tubul de Venturi, care se conecteaza la pompa prin tevi. O teava este de absorbtie, care duce lichidul la pompa, alta teava este de presiune, apa ajunge iarasi in ejector. Presiunea este mai mare, deci apa ajunge la robinet foarte repede.
Ultimul tip de hidrofor pe care l-ai putea achizitiona este cel submersibil. Este doar pentru adancimea sursei de apa situata la peste 25 m, are motor puternic care pompeaza apa si o transporta la presiuni foarte mari. Pompele sunt amplasate direct in apa putului, la adancime, lichidul este trimis direct in rezervor.
La acest tip de hidrofor exista doua variatii, monoetajate, daca avem ape murdare de drenat, cu impuritati sau multietajate, pentru puturile cu apa potabila.
Consumul de energie este mai mare, preturile sunt mari, dar pe termen lung este cea mai buna investitie pe care o poti face daca sursa ta de apa este la mare adancime si te bazezi pe apa de acolo.
Dintre cele trei tipuri de hidrofor cel mai bun va fi cel care se va „mula” cel mai bine pe tipul sursei de apa si pe tot ce vrei sa faci cu apa in gospodarie.
Materiale, caracteristici tehnice importante, presiunea si autoamorsarea
Urmatoarea etapa in alegerea hidroforului pentru casa ta este stabilirea materialului din care este facut hidroforul oferit de Dolinex. Este recomandat sa cumperi hidrofoare din inox sau fonta, cu rezistenta mare la uzura, coroziune, temperaturi variabile in utilizarea dispozitivelor.
Dupa ce ai optat deja pentru un hidrofor din aceste materiale foarte rezistente te vei opri la caracteristicile tehnice.
Aici este nevoie de ochiul format al unui specialist mai ales daca vrei sa nu ai probleme cu apa care ajunge in gospodarie si cu presiunea. Vei fi atent la capacitatea rezervorului, care determina si dimensiunea finala a hidroforului.
Nu alegi oricum capacitatea, ci in functie de cati membri ai in familie, cate robinete vei avea, de frecventa folosirii apei in gospodarie.
Dincolo de aceste tehnicalitati, alegerea dimensiunii hidroforului se va face foarte usor. De exemplu, daca ai o gospodarie micuta, fara o gradina, si sunt trei membri ai familiei, vei avea nevoie de un hidrofor cu o capacitate de 25-30 l.
Daca ai o casa mai mare, ai si doua bai, ai robinete multe, cinci membri ai familiei, poate ai si sisteme de irigare pentru gradina, gradina mai mare, atunci rezervorul hidroforului trebuie sa fie de 30-100 l.
Gasesti si pe Internet o multime de site-uri care ofera si calculatoare pentru a lua decizia cea mai buna in functie de nevoile tale reale. Asa iti va fi si mai simplu sa stii de la inceput ce fel de hidrofor vei monta in gospodaria ta.
O functie importanta de care trebuie sa tii cont cand alegi un anumit tip de hidrofor pentru casa ta este si functia de autoamorsare. Cu cat ai amorsare mai mare, cu atat instalatia va impinge apa de la adancime mare si pe distante mai lungi.
Este de preferat sa cumparam un hidrofor cu autoamorsare si sa avem grija sa existe o presiune constanta si usor de monitorizat, modificat oricand.
Reglajele de presiune se fac automat daca hidroforul are si aceasta functie. Ca sa verifici amorsarea hidroforului cu ejector, daca te hotarasti sa cumperi acest tip, vei avea nevoie si de un manometru.
Puterea hidroforului trebuie luata in calcul dupa ce stii clar ce tip de hidrofor vei cumpara. Cu cat este mai mare, cu atat apa va fi trasa de la adancimi mai mari si va fi adusa rapid in gospodarie.
Pompele de pe hidrofoare au cicluri fixe pe ora ca numar, de regula 20-30. Daca pompa de apa deserveste mai multe puncte de consum sau se folosesc mai mereu punctele de consum se recomanda grupul hidrofor – se reduc pornirile pompei semnificativ.
Ca sa stii clar ce presiune ai nevoie pentru hidrofor trebuie sa te gandesti la distanta intre pompa si cel mai inalt punct de consum, la adancimea fata de pompa, la distanta de impingere a apei odata ce este folosita pompa, la tevi si lungimi, materiale, la presiunea de pe robinet, la alimentare cu energie disponibila si la putere. Te vei orienta spre hidrofoarele care pornesc automat cand presiunea din interior scade.
Performante si mentenanta, pretul
Performantele hidrofoarelor cumparate pentru casa ta vor depinde de capacitatea vasului de expansiune, de puterea electrica, de presiunea maxima, de functiile sale suplimentare.
Si mentenanta hidroforului, cat de simpla va fi si cum se va face, va conta foarte mult cand iti cumperi unul pentru casa ta. Ar fi de preferat sa achizitionezi doar modelele care se pot intretine usor, sa instalezi de la inceput hidrofoarele cu specialisti, firme specializate si sa te asiguri ca toate materialele folosite sunt de calitate si sunt conectate cat mai bine si mai eficient intre ele.
De fiecare data cand ai nevoie de mentenanta pentru hidrofor vei apela doar la firme cu experienta in domeniu pentru a nu avea probleme si mai mari dupa operatiunile de intretinere.
Nu vom incheia acest ghid despre alegerea hidroforului fara sa iti atragem atentia asupra celui mai important aspect al achizitiei: pretul. Vei observa ca preturile variaza foarte mult in functie de brand, de marketingul facut, de caracteristicile tehnice.
Cauta sa cumperi doar hidrofoare de la branduri de top, care au caracteristici tehnice excelente, ceva mai scumpe si sa nu faci niciodata rabat de la calitate.
Compara preturile, compara pretul si ceea ce ti se ofera, incearca sa vii cu argumente legate de alegerea ta si sa ai si parerea unui specialist inainte de a opta pentru un hidrofor.
Doar asa poti fi sigur pe achizitiile tale si poti avea de fiecare data un dispozitiv care te va ajuta in mod real sa iti desfasori toate treburile in gospodarie, sa ai gradina udata corespunzator, apa la discretie oricand ai nevoie de ea.
Si inca ceva: evita sa te bazezi doar pe review-uri si pareri gasite pe Internet. Fa propria analiza detaliata, aduna informatii si stabileste obiectiv ce tip de hidrofor vei avea in gospodarie si care este cel mai bun pentru locuinta ta, care ar fi hidroforul care ti-ar asigura confortul si siguranta in utilizare dincolo de prezentarile de marketing si de ce spun alti utilizatori pe care oricum nu ii cunosti.